Monday, December 26, 2011

Sorry! Aku tak da masa nak baca!


“Tak da masa dowh!”
“Aku busy la!” 

Saya yakin, anda pernah guna dan biasa dengar ayat ini kan? Macam mana saya tahu? Sebab saya pun pernah biasa guna!

Selalukah anda berada dalam salah satu daripada situasi di bawah:
·         Tidak mempunyai banyak masa untuk membaca?
·         Tidak mempunyai masa untuk bekerja dengan prestasi yang lebih baik?
·         Tidak mempunyai masa untuk menguruskan pelbagai jenis bil dan hutang yang perlu dilangsaikan?
·         Sentiasa kesuntukan masa untuk mengejar “deadline” bagi tugasan yang penting?
·         Tidak mempunyai masa untuk bersembang bersama keluarga dan bermain dengan anak-anak?
·         Selalu terlupa untuk menghantar kereta ke pusat servis, menelefon ibu bapa di kampung, menghantar kad ucapan hari lahir atau ulang tahun perkahwinan dan lain-lain lagi?
·         Tidak dapat mengikuti program rukun tetangga di kawasan perumahan anda?
·         Tidak dapat merancang percutian keluarga yang seronok dan mendamaikan?

Sangat menyesakkan apabila kita berada dalam kondisi kerja berlambak tapi masa tak cukup kan?

Apa sahaja kerja yang kita lakukan memerlukan masa. Tak kira kerja apa. Dengan itu, memang kita tidak boleh lari dengan masa.

Model 10/90!
Satu strategi yang boleh kita aplikasikan ialah Model 10/90.

Kita perlu menggunakan 10% daripada masa kita untuk merancang masa kita, dan ini akan menjimatkan 90% daripada masa kita dalam mencapai sesuatu matlamat (jangka panjang atau jangka pendek).

Adakah anda merancang masa anda? Maksud saya, benar-benar merancang sehingga mengambil masa 30 minit-1 jam hanya untuk merancang masa? 

Kalau tidak, anda perlu mulakan merancang masa anda 10% untuk menjimatkan 90%!

Contohnya, setiap malam atau pagi, anda luangkan sedikit masa untuk senaraikan tugasan yang anda rancang nak selesaikan hari ini dan susun ikut kepentingan.

Pinjam masa dari orang lain. (Delegasi kerja pasukan)
Masa pun ada pinjaman. Kalau dah namanya pun pinjam, nanti kena pulangkan semula la bro.

Kita ini hidup saling melengkapi. Ada yang bulat, petak, kurus, gemuk, hitam, putih, kuat, rajin. Semua ini saling memerlukan dalam ekosistem kehidupan kita. Maka bermakna, kehidupan ini satu kerjasama.
Bukan dalam organisasi sahaja, dalam keluarga pun boleh diamalkan pembahagian tugasan (task delegation). Bahagikan tugasan kepada orang lain mengikut rasional.

Saya merupakan salah seorang yang sangat tidak suka strategi ini. Kalau kita ada tugasan yang diberikan, kita mempunyai matlamat dan impian agar ia dibuat secara cermat dan keputusannya adalah terbaik. Dan ini sangat susah untuk saya capai dalam kerja berpasukan. Terlalu banyak halangan terutamanya komunikasi dan trust.

Namun itu persepsi lama saya. Sekarang saya yakin, setiap kita dilahirkan didunia ini untuk berpasukan (kerjasama). Tambahan lagi kehidupan berumahtangga sangat banyak mentarbiah saya menghargai masa dan saling melengkapi. teehee!

Mustahil untuk kita selesaikan semua tugasan kita bersendirian. Kalau kita mati nanti pun, kita masih terpaksa memberikan kepercayaan kepada orang lain untuk menguruskan jenazah kita. Itu juga pembahagian tugas.

Jangan lupa jimatkan masa!
Duduk depan facebook lebih 2 jam sehari baca status orang lain, tengok email, tengok TV, makan di luar, guling-guling atas katil, gentel bantal sambil pandang bumbung rumah; anda rasa semua ini tanda anda menghargai masa ke? Yes, of course not! Semua ini Nampak macam kecil, tetapi bisa merubah jumlah masa anda yang tak terjangka dek minda. (baca belog saya mcm yang anda sedang lakukan ni tak dikira membuang masa ok! hehe)

1.Jika kita jimatkan 2 minit sehari ? setahun 12 jam
2. Jika kita jimatkan 10 minit sehari ? setahun 60 jam
3. Jika kita jimatkan 30 minit sehari ? setahun 180 jam (1 bulan)
4. Jika kita jimatkan 1 jam sehari ? setahun 360 jam (2 bulan)

Penjimatan yang sangat besar !!!

Maka, jom berhenti dari menggunakan perkataan “Tak cukup masa” atau “sibuk sangat” dari penggunaan seharian kita. Dengan cara ini sahaja, anda akan MENCARI MASA dan tidak menjadikannya alasan!



p/s: Kongsi dan share jika anda rasa pengisisan ini berguna. Jangan kata tak da masa nak share pulak ok! hehe.

Tuesday, December 20, 2011

Tido-tidoan. Tetiduran.


Jangan isi cuti anda dengan tidur. Jika anda hidup 50 tahun, dan anda tidur sekurang-kurangnya 8 jam setiap hari, anda sebenarnya sudah menghabiskan masa selama 17 tahun untuk tidur sahaja sebenarnya.

Itu kalau tidur 8 jam sehari bro, kalau yang dalam bas tido? dengar ceramah tido? tengok tv tido? makan tido? baca belog aku pun tido? so agak-agak berapa tahun korang dah bazirkan untuk tido je?

Bukan tak boleh tido, tapi berpada. Tido terlalu banyak hanya mendatangkan penyakit.

Monday, December 19, 2011

Productive Muslim in Malaysia weh!


Kalian pernah dengar berkenaan Productive Muslim.com? Try search di Youtube dan Google.

Dari UK, mereka akan berada di Malaysia buat pertama kalinya February tahun 2012 nanti.

Pendaftaran sudah mula dibuka sekarang. Dapatkan maklumat lanjut di facebook OneHeart Creative Solution.

A: "Jom belajar nak!?" , B: "Giler"


Sistem pendidikan Malaysia gagal!

Hampir setiap mulut yang saya jumpa pernah luahkan kata-kata ini. Terutamanya mereka yang pernah ke luar negara dan menilai sistem pendidikan negara lain.

Jika di Malaysia, anak mereka sangat liat bangun untuk ke sekolah. Namun di UK, anak-anak mudah bangun dan teruja untuk ke sekolah. Sistemnya bukan beri tugasan akademik dan latihan berlambak, tapi lebih kepada edutainment. Pelajar belajar atas kehendak sendiri.

Di Malaysia, anak mereka selalu kecewa bila gagal dapat banyak 'A' dalam ujian. Kerana masyarakat seperti menunding mereka sebagai bodoh'rian'. Di luar negara, anak-anak enjoy ambil examination dan positif pada keputusan peperiksaan mereka. Sistemnya bukan berlandaskan peperiksaan seperti Malaysia.

Di Malaysia, anak mereka buat latihan dan belajar sebab nak dapat 'A'. Namun di luar negara, anak mereka diajar untuk beri 'A' pada aktiviti mereka. Sistemnya 'A', bukan menjadikan pelajar sebagai 'tikus putih' dengan sistem tah apa-apa.

Di Malaysia, anak mereka 'disuap' untuk belajar. Di luar negara, anak mereka 'menyuap' kawan-kawan untuk belajar bersama-sama. Sistemnya belajar dari alam sosial, bukan dari dalam kelas.

Akhirnya, Menteri sendiri terpaksa mengaku sistem pendidikan kita lemah. Itu pun setelah berapa lama mereka sombong dan tetap mahu mencuba-cuba dan ber'eksperimen'. Lihat sahaja PPSMI, isu pemansuhan UPSR dan PMR, pengharaman mengambil subjek banyak-banyak, menjadikan subjek Pendidikan Islam sebagai elektif, sekolah budak zina, dan 1001 isu pendidikan dalam negara. Phhew~!

=)

Muka Kiut Mulut Busuk.

Saya tak tahulah anda bagaimana, tapi kalau naik kenderaan awam, confirm saya akan berjumpa dengan budak macam dalam gambar ni.

Errr... yang muka kiut tu mungkin boleh consider lagi la. Mungkin dia perasan dia lawa sangat, so boleh buat perangai. Tapi yang paling tak boleh pegi bila budak yang pakaian dan muka macam pecah rumah buat perangai ni. Luar dalam tak senonoh.

So, jaga akhlak. Budi bahasa mungkin budaya. Budaya ni boleh rosak dan terpengaruh. Maka jaga akhlak kerana bila kita sebut akhlak, kita akan kaitkan dengan Nabi Muhammad. Sehinggakan isteri baginda, Aisyah, menyatakan akhlak baginda nabi ialah Al-Quran. Al-Quran pasti tidak akn berubah sehingga kiamat.

Saturday, December 17, 2011


Dont judge a book by its cover bukanlah pepatah yang sesuai untuk anda berkata anda mulia walaupun tidak menutup aurat.

Islam hadir mengangkat darjat wanita, namun tanpa menutup aurat, anda menjatuhkan maruah anda sendiri. Bukan setakat dijatuhkan, bahkan diinjak-injak.

Muak aku tengok kalian perlekeh tudung. Mual aku tengok si makcik rambut karat. Muntah aku tengok lemak kalian berlipat pada baju sendat.

Berubahlah. Peluklah Islam ini sekuatnya, kelak kalian tidak terbang dihanyut gelombang durjana.

Thursday, December 15, 2011

Oley! : Ole-ole buat Muslim Malaya.

Oley! Satu lagi video respond untuk isu Hudud dalam Sembang Rakyat yang dipermainkan si Jahil. Filem pendek ini telah dihasilkan OneHeart CS.

Minggu lepas Ummat Islam di Malaysia sangat terguris dan terhina dengan penghasilan beberapa video oleh rancangan Sembang Rakyat yang menjahilkan masyarakat dan menghina hukum Allah secara terang-terangan. Maka Oley ini salah satu usaha memberikan kefahaman yang betul kepada masyarakat.

Korang tau apa maksud Oley? hehe. Bila sebut Oley, aku teringat kat iklan Ronaldo gelecek bola. Haaaa. itu la Oley!. Kalau korang tengok matluthfi tersepak bola masuk bawah kangkang Bob Lokman. Gelecek bawah celah kaki lawan itu dipanggil Oley!. Kiranya filem pendek ini gelecek kepada isu dari filem Sembang Rakyat. Haha. (ini pandangan aku je).





Tak sampai sehari, video ini sudah dikongsikan lebih dari 30,000 orang dalam Facebook. Bukan setakat itu, dalam beberapa jam sahaja, sudah ada beberapa page dihasilkan dalam facebook kesan dari filem pendek ini. Selain dari pengisisan yang menarik, kata-kata matluthfi90 antaranya menjadi tarikan dan berpengaruh sehingga terciptanya page Curi gitar haram , curi hati takpe dan fanpage Oley~ di facebook.


Tahniah kepada para pelakon, Bob lokman (pelakon), Mathluthfi (Vlogger), Ust Riduan Mohd Nor (Muslim Care), Ust Syed Abdul Kadir Aljofree (Tanyalah Ustaz TV9), Ust Nik Abduh (ILMAM), Ust Nasrudin Hassan Tantawi dan sahabat-sahabat team production OneHeart CS yang terlibat secara langsung atau tak langsung.


Bahkan lagu tema dan lagu latar filem ini turut menjadi buruan akibat dari fenomena Oley!
Salah satunya ialah lagu dari M.Nasir (Kembara) ni, Impian Anak Jalanan;






Satu lagi ialah lagu Mega Utami-Raudhah;





Nak download lagu Raudhah ni? Kelik je kat link ni; http://www.opendrive.com/files/OF8xNDY2MTFfMFhmM3RfY2ZiNQ/Raihan%20-%20Raudhah.mp3




Ramai yang berkongsi yang mereka mendapat mafaat dan penambahan kefahaman berkenaan Hudud berdasarkan video ini. Medium yang sangat berguna untuk "menjentik" intelek mereka yang malas nak membaca. (jentik je, kalau nak ilmu lagi mantop, kena membaca jugak)


InsyaAllah, video dan filem pendek Islamik semakin banyak dikongsikan pada hari ini. Satu hari nanti Islam akan dijulang semula.


Oley!

Wednesday, December 14, 2011

Bila Tinipinky bertemu Muslimah dalam Facebook.

Cool huh? Walaupun ini cuma parodi, secara tak langsung dah berapa ramai minah freehair kat luar sana dah baca maklumat ni? So, lepas korang yang freehair tu dah baca, menjadi tanggungjawab korang la nak amik langkah seterusnya. Tak tahu langkah seterusnya? biar saya bantu, sila ikut step-step ini:

  1. Baca dan fahami. (kalau tak cukup, tanya Mr Google apa azab-azab tak tutup aurat, then baca)
  2. Bertaubat.
  3. Ambil tudung.
  4. Pakai!
  5. Sampaikan pada yang lain.
Kalau korang abaikan juga, bersedialah untuk isi borang masuk neraka.

20 Panduan DJ Islamik


Kebetulan pagi semalam ikim.fm buka topik berkenaan walimatul urus. Ada pendengar yang menimbulkan isu berkenaan DJ/MC/Pengacara Majlis yang pasang lagu kuat-kuat, lagu tak senonoh, syok sendiri dan tak kena tempat semasa walimatul urus.

Haaaa...dengan pengalaman setahun jagung saya ni *kebetulan memang setahun dah aku part time jadi DJ kahwin di One Heart Creative Solution*, maka terhasillah senarai pendek resepi menjadi budak comel dan kiut deejay yang patuh syariah ini.

Ini adalah sebahagian yang kami biasa amalkan, kerana One Heart CS memang ada plan dari dulu nak compile semua bahan-bahan untuk buat CD DJ Islamik dan disebarkan secara percuma, tapi masih tak berkesempatan nak compile. Harapnya perkongsian ini membantu.
DJ untuk kenduri Hezry & Izzah. Captured by Zhafran Mantop.

Disebabkan namanya resepi, kita mulakan dengan ramuannya dulu.

Ramuan: 1. mic (wireless is better), 2. speaker yang jelas, laptop, 3. bahan/skrip, 4. lagu, 5. Jiwa yang bersih, 6. Iman, 7. Ilmu, 8. kawan2 (optional) dan 9. kipas! Hahaha.

Resepi:

DJ untuk majlis ofis terbuka Mantop Training
  1. Cari satu atau dua ayat tema kita. Ayat ini akan digunakan banyak kali. Jika dapat, pastikan ayat tersebut mesra telinga dan comel. Contohnya; …teruskan bersama kami di sini, muzik islamik berinformasi.
  2. Jangan lupa sediakan pen dan kertas. Untuk catat nama-nama penting dan pengumuman.
  3. Susun lagu dan ambil tahu nama penyanyi, tajuk dan intipati / pengisian dalam lagu.
  4. Sediakan teks untuk bahan-bahan Islamik. Contoh; hadith2 berkenaan pernikahan, doa pengantin, adab-adab, sunnah-sunnah, peristiwa bersejarah pada tarikh berkenanan, tips dan petua yang patuh syariah, dan sebagainya.
  5. Ambil tahu waktu solat pada hari berkenaan. Umumkan waktu solat dalam 10 minit sebelum azan dan berhenti rehat selama 10/15minit untuk anda pergi solat dan menghormati waktu solat.
  6. Buka ruangan untuk dedikasi lagu. Umumkan mengikut masa yang seswai. Buka pilihan kepada hadirin menghantarkan ucapan dan dedikasi lagu sama ada melalui phone kita, facebook company, atau BBM. Selain bertujuan mendapatkan respon pendengar, ini juga boleh menjadi serampang dua mata mempromosikan nombor perhubungan kita pada potential prospects / clients. *hohoho. Gelak jahat.*
  7. Dapatkan kad jemputan pengantin. Ini cara mudah saya utk mendapatkan maklumat penting seperti nama ibubapa, nama penuh pengantin. Kalau sempat interview sedikit sebanyak berkenaan pengantin (jika mereka tidak kisah) seperti tempat kerja, tarikh nikah dan bertunang, tempat lahir, etc.
  8. Elakkan memainkan lagu dendangan penyanyi wanita. Suara wanita adalah aurat yang wajib dipelihara dan haram di dendangkan pada lelaki ajnabi.
  9. Elakkan menyebut sensitivity client. Contoh; jika keluarga pengantin merupakan orang seberang, jangan pulak korang pergi  cerita rasa gembira korang atas kemenangan pasukan bola Malaysia melawan negeri mereka. *Silap-silap korang balik dengan kuali kat mulut.haha*. Atau jika anda tahu ada orang berada, pengusaha politik, atau orang kenamaan dalam majlis, jangan bermulut laser dengan bekap partisan, sebaliknya bersikap terbuka lah dan meraikan.
  10. Hard copy is not so hard to prepare. Sentiasa bersiap sedia dengan teks formal pembukaan majlis, pantun2, teks doa dan apa sahaja rujukan dalam bentuk hardcopy.
  11. Interview atau dapatkan ucapan2 dari jemputan, pengantin, ibubapa, atau keluarga pengantin selepas waktu peak hour (anggaran dalam 2.30-4.00pm, mengikut kesesuaian). Ini mampu menghidupkan suasana. Ini boleh dilakukan dalam keadaan santai dan bersahaja je.
  12. Mintak sebotol air mineral dari caterer untuk anda. Ini penting untuk menjaga stamina suara anda.
  13. Bercakap sambil tersenyum dan bersemangat. Ini memberi kesan kepada suara supaya kedengaran ceria.
  14. Pastikan korang update maklumat dan tentatif kelansungan majlis sebelum semua orang busy. Ketahui apa sahaja demand pengantin dan tuan rumah. Ini bagi memudahkan anda menyusun lagu, kompang, selawat, pembukaan majlis, doa, etc. Contoh demand tuan rumah; nak lagu instrumental masa potong kek, nak bergambar dengan family dulu sebelum makan beradab, nak selawat masa pengantin dah nak ke pelamin/ meja makan, nak suruh sebut nama VIP, etc.
  15. Mainkan lagu tidak terlalu kuat supaya jemputan boleh berbual dengan selesa. Ikut kesesuaian. Kebiasaannya waktu kemuncak ketika ramai jemputan di khemah, lagu akan kedengaran perlahan, jadi boleh la kuatkan sedikit mengikut kadar boleh didengari semua pelusuk khemah. Saya serahkan tanggungjawab menjaga sound ni pada sound engineer je, mudah.
  16. Terus solat Zohor dalam waktu rehat (15minit rehat selepas azan adalah untuk memberi ruang kepada DJ menunaikan solat selain untuk menghormati waktu solat).
  17. Elak dari memainkan lagu berentak perlahan atau lagu sedeyh. Mainkan lagu yang rancak atau lagu yang bermesej positif. Elakkan lagu lagho dan sebolehnya pilih lagu bersifat ketuhanan, nasyid, arab, atau lagu cinta yang patuh syariah (lagu suami untuk isteri).
  18. Pakaian mestilah menutup aurat, kemas dan hensem, walaupun kita tak hensem. Pakaian kita melambangkan sikap kita dan mempengaruhi impresi tuan rumah dan jemputan.
  19. Kepelbagaian bahasa merupakan satu kelebihan. Raikan juga jemputan dikalangan Chinese, Indian, atau foreigners.
  20. Yang paling penting, mulakan dengan bismillah, doa, dan dalam keadaan berwudhu'.

Saya teringat pesan Prof Sidek Baba masa usrah MPP dulu; "Biar kita jadi seperti air, meresap dan mencair".

Beliau cakap macam tu tatkala bercerita pengalaman beliau memuatkan diri beliau dalam rongga-rongga tugasan serta menyampaikan dan aplikasikan Islam walau dimana sahaja beliau diletakkan. Same goes to us. Kita patut memuatkan diri kita dalam Islam, bukan memuatkan Islam dalam diri kita.



Selamat maju jaya!

Dah habis baca? Artikel ni berharga RM5.00 je, emailkan bayaran anda ke....eh.eh...apa aku buat ni...

21. TIPS BONUS: Semua tindakan kita akan terdidik jika niat kita adalah mendapat keredhaan Allah. So, kemudi niat. Kita di sana adalah dipilih untuk memberi sesuatu pada masyarakat, bukan nak huha-huha semata. Sekian.

Sunday, December 11, 2011

Majlis Kawin-Kawin Hezry & Izzah


Barokallahulakuma kepada Hezry dan Izzah.
Akhirnya bersatu juga dua jiwa kalian. Korang seswai sangat.
Jangan gadoh-gadoh ya, moga bahgia hingga ke akhirnya.

Bergambar bersama Zhafran (Pengacara GPS Iman TV3)
Saya nak petik nasihat kebiasaan orang lama pada pegantin baru *kebiasannya orang lama akan cakap mcm ni* ; "hidup ini tak selalunya indah, langit tak selalu cerah, itulah lukisan kehidupan berumah tangga, maka bersiap siaga lah. Faham antara satu dengan yang lain. Jadilah pendengar yang empati."

Jangan mengharapkan pasangan yang sempurna kerana mereka tak perlu jadi sempurna untuk mendapat keluarga yang sempurna, cukuplah dua pasangan yang tidak sempurna saling melengkapi antara satu sama lain untuk mencapai kesempurnaan itu.

Monday, December 5, 2011

Hello world!


Assalamualaikum dan salam sejahtera!

Welcome, Ahlan wasahlan, Huānyíng, Nalvaravu, Sawadikkap, dan Selamat datang ke belog saya. Hampir beberapa tahun meninggalkan dunia blogging ni. Tetibe je rase nak berblog semula secara lebih santai. Nantikan kemunculannya. Terima kasih la kat korang sebab sudi singgah sini.

Ini adalah belog baru saya dan kebanyakan entri dalam belog ni yang diconteng sebelum 4 Disember 2011 saya import dari belog lama saya ; khazazin.blogspot.com

tangan yang menari,
Zaimzin

Wednesday, November 30, 2011




Manusia hidup diantara dua pencuri iaitu;


(i) penyesalan semalam dan

(ii) kebimbangan masa depan.


Hidup hari ini dan buat semua yang terbaik hari ini.
~Prof Dr Muhaya~

Tuesday, June 7, 2011

13 Langkah hilangkan Mengantuk dan Tekanan

Di sini terdapat beberapa langkah senaman yang boleh menghilangkan rasa mengantuk dan tekanan. Kepada mereka yang selalu rasa mengantuk ataupun tengah mengalami tekanan, Sila ikuti dan lakukan senaman ini. Selamat Mencuba!!

LANGKAH 1


Ini adalah ala taichi sikit la… sebagai permulaan untuk memanaskan badan..

LANGKAH 2


Tiru la macam ni… untuk melegakan bahu dan leher anda..

LANGKAH 3


wa..wa..aaa

LANGKAH 4


Gerak kekanan kemudian ke kiri..

LANGKAH 5


Gerak ke kiri kemudian ke kanan. Ikut sahajalah… jangan terpusing kepala sudah la..

LANGKAH 6


Lakukan senaman kucing…

LANGKAH 7


Selepas itu buat gerakan tangan dan badan… buat macam gembira je..

LANGKAH 8


Kemudian goyang-goyangkan kaki dan badan sedikit… Lakukan seperti kita tiada masalah…

LANGKAH 9


Lakukan secara agresif pula… Jangan peduli apa orang lain kata..

LANGKAH 10


Bebaskan semua tekanan…

LANGKAH 11


pusingkan kepala…

LANGKAH 12


tengok muka kat cermin sambil goyang2.. lawa tak…

LANGKAH 13


Ketuk beberapa batu kuat-kuat kat dahi.. Ini untuk menghilangkan mengantuk..


————–


<<< Sekian….SELAMAT MENCUBA >>>




Sumber: http://ibnismail.wordpress.com

Thursday, May 5, 2011

Kenapa you kena tutup aurat?


Malam pasangannya siang,
Jaga pasangannya tidur,
Rajin pasangannya malas,
Dan lelaki pasangannya perempuan.

Kerana perempuan adalah
pasangan kepada lelaki,
maka Allah telah menciptakan bentuk badan wanita
itu dapat memikat hati lelaki.

Bila berkata tentang terpikat,
maka ia ada hubung kait dengan nafsu.
Jika ia ada hubungkait dengan nafsu,
ianya ada hubungan pula dengan bisikan syaitan.

Jadi untuk mengawal nafsu, mestilah dikawal dengan iman.
Untuk mendapatkan iman mesti menurut perintah
Allah dan RasulNya dan menjauhi laranganNya.

Pada mata lelaki, perempuan ini adalah simbol.
Simbol apa, semua orang tahu.
Orang lelaki mempunyai imaginasi yang nakal jika
tidak dikawal dengan iman.
Maka mata lelaki ini selalu menjalar
apabila terlihat seorang perempuan.

Setiap bentuk badan seorang
perempuan boleh dihayati oleh seorang lelaki
dengan berbagai-bagai tafsiran nakal nafsu.
Apabila seorang lelaki terlihat seorang
perempuan, maka perkara pertama yang akan
dilihatnya ialah rambut wanita berkenaan.
Maka akan ditafsirlah berbagai2 cara oleh
seorang lelaki akan rambut wanita berkenaan.

Oleh kerana itulah wanita wajib menutup rambutnya.
Apabila rambut wanita itu telah ditutup, maka
mata lelaki itu akan turun ke bawah melihat
bentuk lehernya,
maka wajiblah wanita itu menutup lehernya.
Maka mata lelaki itu akan turun lagi
melihat bentuk payu daranya,
maka wanita itu berkewajipanlah menutup bentuk
payu daranya dengan melabuhkan tudungnya.

Setelah itu mata lelaki akan
turun lagi melihat
bentuk ramping pinggangnya,
maka labuhkanlah pakaian supaya tidak ternampak
bentuk pinggangnya,
maka mata lelaki itu akan melihat pula akan
bentuk punggungnya,
maka wajiblah wanita itu membesarkan pakaiannya
agar bentuk punggung tidak kelihatan, dan
lelaki itu akan pula melihat bentuk pehanya,
maka janganlah sesekali wanita itu memakai kain
yang agak ketat sehingga terlihat bentuk
pehanya walau sedikit,
maka akan dilihat lagi oleh lelaki itu akan
bentuk kakinya pula,
maka janganlah wanita itu berseluar, kerana
terus-terang pihak lelaki bercakap, walau
muslimah itu bertudung labuh, berbaju labuh,
jika beliau memakai seluar,walau nampak besar
sedikit, nafsu kami lelaki akan terusik secara
sepontan, entah tak tahu Kenapa?

Mata lelaki ini nakal, setelah tidak ternampak
akan bentuk kakinya,
maka akan dilihatlah pula akan mata lelaki itu kepada kakinya,
maka wajiblah wanita itu untuk menolong lelaki
itu tidak berdosa, menutup kakinya dengan
melabuhkan kain, atau memakai stokinyg warnanya
jangan sesekali berwarna kulit perempuan,
maka mata lelaki ini akan kembali ke atas,
akan melihat pula bentuk tangan wanita itu,
maka tolonglah wahai muslimah, agar melabuhkan
tudung menutupi bentuk tangannya yang indah pada pandangan lelaki.

Maka wahai lelaki,
janganlah pula kamu melihat mukanya,
kerana ia akan menimbulkan fitnah, kecuali jika
kamu wahai lelaki, ingin meminangnya.
Jika wanita itu cukup soleh, takut mukanya yang
cantik akan menimbulkan fitnah,
maka berpurdahlah kamu,
jika itu lebih baik untuk kamu.

Tetapi mata lelaki ini ada satu lagi jenis
penyakit,iaitu mata
lelaki itu akan tertangkap dengan sepontan jika
ia terlihat warna yang menyerlah atau terang
jika ianya berada pada perempuan.

Maka oleh itu wahai perempuan, tolonglah jangan
memakai pakaian yang warnanya terang-terangan sangat.
Jika hendak pakai pun, pakailah untuk suami.
Itulah wahai muslimah, jika anda semua ingin tahu
apakah dia mata lelaki itu, dan perlu
diingatkan, jika semua aurat telah ditutup,
jangan anggap tugas kita telah selesai, perlulah
pula kita menjaga kehormatan diri masing2,
jangan keluar seorang2,keluarlah dengan
mahram, atau keluarlah sekurang2nya 3 wanita agar
tidak diganggu gangguan luar, mata lelaki pula
janganlah menjalar langsung kepada muslimah,
walau muslimah itu telah menutup aurat,
insyaAllah selamat dunia akhirat.

Seperti firman Allah,"Dan tundukkanlah pandanganmu
dan jagalah kemaluanmu".
Dunia sekarang telah banyak yang cacat celanya,
sehingga ketaraf seseorang yang memakai tudung
masih beliau tidak menutup aurat, dan pada kaum
lelaki, mata kamu itu wajib untuk tidak
mencuri2 melihat wanita muslimah, kerana ia
dilarangi oleh Allah SWT.

Ingat-ingatkanlah wahai muslimin muslimat.
Sekilau-kilau berlian paling menarik untuk dicuri.
Seindah-indah ciptaan adalah yang paling sukar untuk dijaga.
Sesuatu yang berharga dan bernilai perlu dijaga dengan baik.
Semakin dibuka semakin kurang nilai harganya..
Bajailah ia dengan iman dan takwa semoga membuahkan hasil yang sungguh bernilai.


قُلْ لِلْمُؤْمِنِينَ يَغُضُّوا مِنْ أَبْصَارِهِمْ وَيَحْفَظُوا فُرُوجَهُمْ ذَلِكَ أَزْكَى لَهُمْ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا يَصْنَعُونَ (٣٠)

30. Katakanlah (Wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki Yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; Sesungguhnya Allah amat mendalam pengetahuannya tentang apa Yang mereka kerjakan.

(Surah An Nur : Ayat 30)


وَقُلْ لِلْمُؤْمِنَاتِ يَغْضُضْنَ مِنْ أَبْصَارِهِنَّ وَيَحْفَظْنَ فُرُوجَهُنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا مَا ظَهَرَ مِنْهَا وَلْيَضْرِبْنَ بِخُمُرِهِنَّ عَلَى جُيُوبِهِنَّ وَلا يُبْدِينَ زِينَتَهُنَّ إِلا لِبُعُولَتِهِنَّ أَوْ آبَائِهِنَّ أَوْ آبَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ أَبْنَائِهِنَّ أَوْ أَبْنَاءِ بُعُولَتِهِنَّ أَوْ إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي إِخْوَانِهِنَّ أَوْ بَنِي أَخَوَاتِهِنَّ أَوْ نِسَائِهِنَّ أَوْ مَا مَلَكَتْ أَيْمَانُهُنَّ أَوِ التَّابِعِينَ غَيْرِ أُولِي الإرْبَةِ مِنَ الرِّجَالِ أَوِ الطِّفْلِ الَّذِينَ لَمْ يَظْهَرُوا عَلَى عَوْرَاتِ النِّسَاءِ وَلا يَضْرِبْنَ بِأَرْجُلِهِنَّ لِيُعْلَمَ مَا يُخْفِينَ مِنْ زِينَتِهِنَّ وَتُوبُوا إِلَى اللَّهِ جَمِيعًا أَيُّهَا الْمُؤْمِنُونَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ (٣١)



31. Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.

(Surah An Nur : Ayat 31)


يَا أَيُّهَا النَّبِيُّ قُلْ لأزْوَاجِكَ وَبَنَاتِكَ وَنِسَاءِ الْمُؤْمِنِينَ يُدْنِينَ عَلَيْهِنَّ مِنْ جَلابِيبِهِنَّ ذَلِكَ أَدْنَى أَنْ يُعْرَفْنَ فَلا يُؤْذَيْنَ وَكَانَ اللَّهُ غَفُورًا رَحِيمًا (٥٩)

59. Wahai Nabi, suruhlah isteri-isterimu dan anak-anak perempuanmu serta perempuan-perempuan Yang beriman, supaya melabuhkan pakaiannya bagi menutup seluruh tubuhnya (semasa mereka keluar); cara Yang demikian lebih sesuai untuk mereka dikenal (sebagai perempuan Yang baik-baik) maka Dengan itu mereka tidak diganggu. dan (ingatlah) Allah adalah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

(Surah AL Ahzab : Ayat 59)


يَا بَنِي آدَمَ قَدْ أَنْزَلْنَا عَلَيْكُمْ لِبَاسًا يُوَارِي سَوْآتِكُمْ وَرِيشًا وَلِبَاسُ التَّقْوَى ذَلِكَ خَيْرٌ ذَلِكَ مِنْ آيَاتِ اللَّهِ لَعَلَّهُمْ يَذَّكَّرُونَ (٢٦)

26. Wahai anak-anak Adam! Sesungguhnya Kami telah menurunkan kepada kamu (bahan-bahan untuk) pakaian menutup aurat kamu, dan pakaian perhiasan; dan pakaian Yang berupa taqwa itulah Yang sebaik-baiknya. Yang demikian itu adalah dari tanda-tanda (limpah kurnia) Allah (dan rahmatNya kepada hamba-hambaNya) supaya mereka mengenangnya (dan bersyukur).

(Surah AL A'raaf : Ayat 26)

Akhir kalam,Wahai wanita Muslimah jagailah pakaian mu dan akhlak mu supaya mudah Muslimin menjaga mata dan nafsunya.

Wallahua'lam.

Friday, April 1, 2011

Wuduk itu nadi solat: maka pastikan ia ber'denyut'.

Dari Umar bin al-Khattab r.a katanya : ” Ada seorang lelaki berwudhuk tetapi ada kakinya yang tidak terkena air selebar kuku. Dan hal itu dilihat oleh Nabi s.a.w. Disebabkannya baginda bersabda : ”Ulang kembali wudhukmu dengan sempurna dan sebagus-bagusnya!” Orang itu pun berwudhuk kembali dan sesudah itu dia solat”.

(Riwayat Muslim)

Penerangan :

Wudhuk mempunyai enam rukun dan syarat sah wudhuk bergantung kepada enam rukun tersebut. Jika tertinggal atau sengaja meninggalkan salah satu daripada rukun itu, maka wudhuk dikira tidak sah. Rukun-rukun wudhuk ialah:

1. NIAT, iaitu diniatkan di dalam hati untuk mengambil wudhuk yang ertinya "Sahaja aku mengangkat hadath kecil kerana Allah Ta'ala".

2. MEMBASUH MUKA, mengalirkan air serta meratakannya keseluruh muka yang dibasuh, dari dahi sampai ke dagu (jika ada janggut hendaklah diratakan seluruhnya) dan dari telinga kanan hingga ke telinga kiri- disunatkan sebanyak 3 kali.

3. MEMBASUH KEDUA TANGAN HINGGA KE SIKU, mengalir dan meratakan air dari bahagian siku hingga ke hujung jari. Mulakan dari tangan kanan dahulu diikuti tangan kiri, juga dilakukan sebanyak - 3 kali.

4. MENYAPU AIR DI KEPALA iaitu menyapu kepala dengan air sekurang-kurangnya tiga helai rambut dan yang lebih baik ialah menyapu seluruh kepala. - 3 kali.

5. MEMBASUH KEDUA KAKI, mengalir dan meratakan air kepada dua kaki serta celah-celah jari kaki tumit hingga buku lali, mulakan sebelah kanan dahulu. - 3 kali.

6. TERTIB iaitu mengikut turutan, yang dahulu didahulukan dan yang kemudian dikemudiankan.

Wallahua'lam.

Monday, March 7, 2011

Adakah nilai kita lebih dari RM15.00 atau jauh lebih murah?

Ada tiga tin 100Plus dihasilkan dari satu kilang yang sama. Mereka diletakkan di tiga bakul yang berbeza.

Bila sudah sampai masanya, ketiga-tiga tin 100Plus dinaikkan ke dalam lori yang sama dan dihantar ke destinasi masing-masing mengikut pesanan.

Tin yang pertama diturunkan di minimarket biasa dan dipamerkan di rak bersama tin 100Plus yang lain dan diletak harga RM1.50.

Tin yang kedua diturunkan di sebuah pasaraya besar ternama dan di masukkan ke dalam peti sejuk dan diletakkan harga RM2.00.

Tin yang ketiga dihantar ke sebuah hotel bertaraf lima bintang yang sangat mewah.Tin 100Plus ini ditempatkan di dalam rak atau dalam peti sejuk.

Tin ini cuma akan dikeluarkan apabila ada pesanan dari pelanggan.

Dan jika ada pelanggan yang memesan 100Plus,air dari tin ini dimasukkan ke dalam gelas kristal dan dicampurkan dengan ketul-ketulan ais. Ia disediakan dengan cermat dan berhati-hati dan disajikan kepada pelanggan dengan sopan.

Harganya ialah RM15.00

Persoalannya sekarang ialah mengapa air tin 100Plus ini memiliki harga yang berbeza sedangkan mereka dihasilkan dari kilang yang sama dan dihantar dengan lori yang sama malah ketiga-tiganya mempunyai rasa yang sama?

Persekitaran Mencerminkan Harga Anda!

Apabila anda berada di persekitaran yang boleh mengeluarkan terbaik dari diri anda,maka anda akan jadi cemerlang.

Tapi jika anda berada di persekitaran yang meng’kecil’kan diri anda, maka anda akan jadi ‘kecil’.

Orang yang sama,bakat yang sama,kemampuan yang sama + persekitaran yang berbeza = NILAI YANG BERBEZA.

Bagaimana dengan diri kita selama ini? Di mana kita berada? Tepuk dada tanya iman.

Apa pun apa yang paling utama ialah rezeki adalah ketentuan Qada dan Qadar Allah Taala, oleh itu berusahalah menjadi yang terbaik disamping pasrah dan memohon kepada Allah Taala.

Dan perbezaan tinggi nilai kita di sisiNYA sebenarnya ialah taqwa kita.

Wallahualam.



Suntingan sumber Link

Saturday, March 5, 2011

Pandang hitam tak semestinya hitam, boleh jadi disebaliknya ada putih yang dilitupi hitam.

Meon dan isterinya baru berpindah ke sebuah rumah baru. Esok pagi ketika sedang breakfast, isteri Meon melihat jiran barunya sedang menjemur pakaian di halaman.

“Eh, jiran sebelah tu basuh baju pun masih kotor lagi…” katanya “mesti jiran kita tu tak tahu cara membasuh baju yang betul, sepatutnya dia hantar dobi jer atau kalau perlu ganti sabun basuh yang lain..” sambungnya.

Meon mendengar ngomelan isterinya, tapi dia diam saja. Setiap kali jirannya mencuci dan menjemur pakaiannya, isteri Meon memberi komen yang sama.

Sebulan kemudian, tiba-tiba isteri Meon teruja kerana melihat baju yang disidai jiran sebelahnya sangat sangat bersih sekali. Dia memanggil Meon “Tengok bang!, dia dah pandai basuh baju dengan betul! Siapa lah yang dah mengajarnya?”

Meon menjawab “kebetulan hari ini abang bangun pagi dan membersihkan kaca tingkap rumah kita la sayang…”

Nilai: Bersihkan sudut pandang kita untuk mengelakkan dosa besar seperti bersangka buruk, menfitnah dan mengumpat. Sudut pandang yang bersih datang dari hati yang bersih. Semua itu memerlukan ilmu.


Friday, March 4, 2011


Pemandu “hemat” harus memastikan keretanya ada:

i) Tayar ganti atau “spare”.

ii) Tayar ganti ada angin.

iii) Jack.

iv) Pembuka nut atau tayar.

Keempat-empat items di atas penting. Tp, yg plg pnting item yg p'tama (i). Tanpa keempat-empat items ni..proses pnukarn tayar tidak dpt dilakukn.

Usaha menukar tayar bocor di jalan-jalan biasa, di pekan, ke arah kampung mahupun sepanjang “highway”, adalah suatu tindakan bahaya sekali. Demi mengurangkan bahaya, kereta anda harusnya mempunyai alat segi tiga kecemasan atau “kon”.

Kecuali pemandu-pemandu komersial seperti van, bas, lori, serta treler, perkara di atas itu wajib ada. Kenderaan peribadi, kesemuanya tidak ada alat kecemasan atau kon. Sebenarnya, alat-alat ini amat penting bagi mencegah kemalangan.

Sekiranya anda menyedari salah satu daripada tayar anda mengalami kebocoran, kurangkan had laju dan jangan panik.


Langkah-langkah yang dicadangkan:

1) Serta-merta memasang lampu kecemasan.

2) Sekiranya trafik padat, boleh memasang lampu depan / belakang kereta anda.

3) Cari bahu jalan yang rata.

Kemudian, segera letakkan alat kecemasan atau kon lebih kurang 20 – 30 meter di belakang kenderaan anda.

Kesemua penumpang dinasihatkan keluar kereta (kalau tidak, maka jenuhla nk jack keta 2)


Seterusnya:

1) Keluarkan tayar ganti.

2) Keluarkan “jack”.

3) Alat skrew driver.

4) Pembuka nut atau tayar.


Kemudian, tarik “brek tangan" dan masukkan salah satu gear. Apa-apa gear pun boleh, insyaAllah.

Sekiranya hendak membuka kedua-dua “booth” dan “bonnet”, elok juga. Ini akan menarik perhatian pemandu lain kepada kecemasan anda!

Kemudian, buka “wheel cover” (rim) tayar terlebih dulu dengan skrew driver.

Seterusnya, buka nut-nut tayar bocor.

Cari tempat keras atau kuat di badan kereta bagi meletakkan “jack” dan jack kereta anda sehingga anda boleh mengeluarkan tayar anda. Dan p'lu diingat, naikkan tayar bocor sehingga melepasi paras tanah bg mmudahkn kerja, insyaAllah.

Setelah itu gantikan tayar yg bocor dgn tayar yg baharu (tayar spare), then ketatkan nut-nut tayar dengan sederhana sahaja.

Proses seterusnya ialah menurunkan kenderaan. Setelah itu, ketatkan keempat-empat nut tayar td. Ini penting bg mengelakkan nut-nut tayar daripada terjatuh keluar.

Bagi mengakhiri langkah-langkah pernukaran tayar itu, turunkanlah kenderaan dengan perlahan. Akhir sekali, letakkan jack, alat pembuka tayar, skrew driver, tayar bocor ke dalam booth dengan selamat (pendek kata, simpn balik brg2 d tmpt yg b'kenaan).

Seterusnya, padam lampu kecemasan kenderaan, sebelum mneruskan p'jalanan (oPps, jgn lupe freekn gear dl ye dan...jgn lupe tmpl smula tayar yg bocor 2).


Langkah2 Tukar Tayar (diambil dr laman ni: sumber, dan diedit b'dsrkn pgtahuan pnulis)

Tuesday, March 1, 2011

Sedarkah anda pasangan kita banyak berkorban dan berbohong demi kebahagiaan rumahtangga.

Kisah kemanisan hubungan dalam kemasinan kopi.

Seorang pemuda bertemu dengan seorang gadis di sebuah keraian, gadis itu tampil dengan cantik yang luar biasa.Ramai lelaki yang mencuba mengurat gadis tersebut. Pemuda itu yang sebenarnya penampilannya biasa sahaja dan tidak ada gadis yang memerhatikan dia.

Tetapi semasa keraian tersebut habis,dia memberanikan diri mengajak gadis cantik itu untuk keluar minum. Gadis cantik tersebut agak terkejut dengan pelawaan itu, tapi kerana kesopanan pemuda itu, gadis itu sanggup menerima pelawaan pemuda tersebut.

Akhirnya mereka duduk di sebuah restoran, tapi pemuda tadi sangat gugup untuk berkata apa-apa dan gadis cantik tersebut mula merasa tidak selesa dan bosan dan berkata, “Jom, kita balik..”

Tiba-tiba pemuda tadi meminta sesuatu pada pelayan,

“Boleh minta garam buat kopi saya?”

Semua orang yang mendengar memandang dengan penuh tanda tanya kepada pemuda tersebut.Muka pemuda tadi berubah menjadi merah, tapi tetap saja dia memasukkan garam tersebut ke dalam kopinya dan meminumnya.

Gadis cantik tersebut lalu bertanya, “Kenapa awak mempunyai hobi seperti ini?”

Pemuda itu menjawab, “Ketika saya kecil, saya tinggal di daerah pantai dekat dengan laut, saya suka bermain di laut, saya dapat merasakan rasa air laut, masin dan sedikit menggigit, sama seperti kopi masin ini.

Dan setiap saya minum kopi masin, saya selalu ingat masa kecil saya, ingat kampung halaman, saya sangat rindu kampung halaman saya, saya rindu kepada orang tua saya yang masih tinggal di sana.”

Begitu berkata kalimat terakhir, mata pemuda tersebut mula berkaca-kaca, dan gadis cantik sangat tersentuh akan perasaan tulus dari ucapan pemuda di hadapannya itu.

Gadis tersebut berfikir apbila seorang pemuda dapat bercerita bahawa ia rindu kampung halamannya, pasti pemuda itu mencintai rumahnya, ambil berat akan rumahnya dan mempunyai tanggung jawab terhadap rumahnya.

Kemudian gadis tersebut mula bercerita juga tentang kampung halamannya yang jauh, masa kecilnya, dan keluarganya.

Suasana yang kaku tadi terus berubah menjadi sebuah perbincangan yang hangat yang akhirnya menjadi sebuah awal perkenalan yang indah dalam cerita mereka berdua.

Mereka akhirnya bercinta. Gadis cantik itu akhirnya merasakan bahawa pemuda itu walaupun tidak mempunyai perawakan yang tampan tetapi adalah seorang lelaki yang dapat memenuhi segala permintaannya, dia sangat mengambil berat, berhati baik, hangat… betul-betul seseorang yang sangat baik tapi gadis tersebut hampir saja kehilangan seorang lelaki seperti itu!

Nasib baik ada kopi masin!

Kemudian cerita berlanjutan seperti cerita cinta yang romantik. Puteri menikah dengan pemuda tersebut dan mereka hidup bahagia selamanya, dan setiap malam gadis cantik yang telah menjadi isteri pemuda itu membuat kopi untuk suaminya, ia meletakkan garam di dalamnya, kerana dia tahu bahawa itulah yang disukai oleh suaminya.

Setelah 40 tahun, lelaki tersebut meninggal dunia, dia meninggalkan sebuah surat yang tertulis,

“Sayangku yang tercinta, mohon maafkan saya, maafkan kalau seumur hidupku adalah bohong belaka. Hanya sebuah kebohongan yang aku katakan padamu … tentang kopi masin.

Ingat sewaktu kita pertama kali jalan bersama? Saya sangat gugup waktu itu, sebenarnya saya ingin minta gula tapi terminta garam. Sukar sekali bagi saya untuk menerangkan kepada kamu kerana kamu pasti akan merasa tertipu dan meninggalkan saya, jadi saya terus berbohong.

Saya tak pernah terfikir bahawa perkara itu ternyata menjadi awal komunikasi kita! Saya mencuba untuk berkata jujur selama ini, tapi saya terlalu takut melakukannya, kerana saya telah berjanji untuk tidak membohongimu untuk satu perkara pun.

Sekarang saya sudah lemah, saya tidak takut apa-apa lagi jadi saya katakan padamu yang sejujurnya, saya tidak suka kopi masin, betul-betul aneh dan rasanya tidak sedap.

Tapi saya selalu mendapat kopi masin seumur hidupku sejak bertemu denganmu, dan saya tidak pernah sekalipun menyesal untuk segala sesuatu yang saya lakukan untukmu.

Memilikimu adalah kebahagiaan terbesar dalam seluruh hidupku. Jika saya dapat hidup untuk kedua kali, saya tetap ingin bertemu kamu lagi dan memilikimu seumur hidupku, meskipun saya harus meminum kopi masin itu lagi.”

Air mata wanita tersebut jatuh berderai sehingga membuat surat itu menjadi basah.
Kemudian apabila ada seseorang yang bertanya padanya, apa rasanya minum kopi guna garam?

Wanita itu pasti menjawab, “Rasanya manis.”

Kadangkala anda merasa anda mengenal seseorang lebih baik dari orang lain, tapi tidak sedar bahawa pendapat anda tentang seseorang itu bukan seperti yang anda gambarkan. Sama seperti kejadian kopi masin tadi.

::Sumber dari link.





Thursday, February 24, 2011

Ada apa pada al-Kahfi di Jumaat?

al-Imam Muhammad ibn Idris al-Shafi'ie dalam al-Umm mengatakan bahawa adalah sunat membaca surah al-Kahfi pada malam Jumaat dan siang hari Jumaat.

al-Imam Yahya ibn Syaraf al-Nawawi dalam al-Adhkar dan al-Tibyan menukilkan, adalah al-Imam al-Hasan ibn Ali membacanya setiap malam.

Disunatkan juga membacanya berulang-ulang.

Antara fadhilat membaca surah al-Kahfi:

1.Menurut Anas ibn Malik pembacanya diberi cahaya antara langit dan bumi, terpelihara dari azab kubur, nyalaan api, kesempitan himpitan kubur, pukulan malaikat yang ganas kasar, cacing-cacing, ulat, himpitannya.
Hadith ini ditakhrij oleh al-Imam al-Darimi dalam Musnadnya, Kitab Fadhail al-Quran, hadith 3273.

al-Hafiz Abu Bakr ibn Mardawayh meriwayatkan dari Ibn Umar r.a:

من قرأ سورة الكهف في يوم الجمعة سطع له نور من تحت قدمه إلى عنان السماء يضيء له يوم القيامة وغفر له ما ين الجمعتين. روى الدارمي بسنده عَنْ أَبِي سَعِيدٍ الْخُدْرِيِّ قَالَ مَنْ قَرَأَ سُورَةَ الْكَهْفِ لَيْلَةَ الْجُمُعَةِ أَضَاءَ لَهُ مِنَ النُّورِ فِيمَا بَيْنَهُ وَبَيْنَ الْبَيْتِ الْعَتِيقِ *

“Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi pada hari Jumaat, bersinar cahaya dari kakinya hingga ke kaki langit, bersinar cahaya itu hingga Hari Qiyamat dan diampunkan dosanya antara 2 Jumaat.” (yakni dosa semingga yang lalu).

2.Antara kelebihan surah al-Kahfi ialah Allah memberikan cahaya pada hati pembacanya, membersihkannya dan dipenuhi dengan hidayah dan kebenaran.

Al-Hafiz Sa’id ibn Mansur meriwayatkan dalam al-Sunan dari Abu Sa’id al-Khudri:

من قرأ سورة الكهف في يوم الجمعة أضاء له من النور ما بينه وبين البيت العتيق

“Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi baginya cahaya dari tubuhnya hingga ke al-Bayt al-Atiq (Kaabah).”

Begitu juga yang diriwayatkan oleh al-Imam Abu Bakr al-Bayhaqi, al-Hakim dan Ahmad ibn Musa ibn Mardawayh.

3.Terpelihara dari penipuan dan penyesatan Dajjal. Dajjal dan kuncu-kuncunya mempromosikan syurganya yang membawa ke Neraka Jahannam.

Al-Hafiz al-Diya’ al-Maqdisi, meriwayatkan dari dari Ali ibn al-Husayn dari ayahnya dari Ali:

من قرأ سورة الكهف فهو معصوم إلى ثمانية أيام من كل فتنة وإن خرج الدجال عصم منه

“Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi maka ia terpelihara 8 hari dari segala fitnah sekiranya Dajjal datang nescaya ia terpelihara darinya.”

Sabit dalam Sahih Muslim Kitab Solat al-Musafirin, Bab Fadl Surah al-Kahf hadith dari Abu Darda’ bersabda Nabi saw:

مَنْ حَفِظَ عَشْرَ آيَات من أول سورة الكهف عصم من الدجال, وفي رواية : مِنْ آخِرِ..

“Sesiapa yang menghafaz 10 ayat terawal dan 10 ayat terakhir akan terpelihara dari fitnah Dajjal.
Sesiapa yang berjumpa dengan Dajjal bacalah awal surah al-Kahfi. Sesiapa yang hafaz 10 ayat terpelihara dari dajjal sesiapa yang menghafaz seluruhnya akan masuk syurga.”

Dalam riwayat Abu ‘Isa al-Tirmidhi:

“Sesiapa yang menghafaz 3 ayat terawal surah al-Kahfi..” dan beliau berkata hadith hasan sahih.

4.Rumahnya terpelihara tidak dimasuki syaitan, mjd tenang dan damai.

Dalam riwayat al-Mardawayh dari Abdullah ibn Mughaffal:

“Rumah yang dibacakan di dalamnya surah al-Kahfi, tidak dimasuki syaitan pada malam itu.”

5.Mendapat cahaya di kegelapan kubur dan kegelapan Qiyamat, serta cahaya di titian Shirat.

Dalam riwayat al-Imam al-Baihaqi:

من قرأ سورة الكهف كما أنزلت كانت له نورا يوم القيامة

“Sesiapa yang membaca surah al-Kahfi sebagaimana ia diturunkan maka surah ini menjadi cahaya baginya pada hari Qiyamat.”

6.Diampunkan banyak dari dosa-dosanya.

Al-Tha’labi dan al-Mahdawi meriwayatkan:

“Apabila surah al-Kahfi dibaca datang 70,000 malaikat mendengarnya, sesiapa yang membacanya pada hari Jumaat diampunkan dosanya dan terpelihara dari fitnah dajjal.”

Malaikat akan meminta keampunan untuknya dan dia diberi ketenangan oleh Allah.

Ia menjadi masyhur di kalangan penghuni langit.

7.Tidak akan takut kepada Dajjal dan pengikut-pengikutnya.

Dalam Sahih Muslim, “Sesiapa yang menemui Dajjal, maka bacalah ke atasnya permulaan surah al-Kahfi”.

Dalam Sunan al-Darimi:

حَدَّثَنَا أَبُو الْمُغِيرَةِ حَدَّثَتْنَا عَبْدَةُ عَنْ خَالِدِ بْنِ مَعْدَانَ قَالَ: مَنْ قَرَأَ عَشْرَ آيَاتٍ مِنَ الْكَهْفِ لَمْ يَخَفِ الدَّجَّالَ.

Khalid ibn Ma`dan berkata, “Sesiapa yang membaca dan menghafaz 10 ayat dari surah al-Kahfi, dia tidak akan takut kepada Dajjal”.

(Kitab Fada’il al-Qur’an, Hadith 3271).

8.Bacaannya dihadiri malaikat. Al-Imam Ahmad ibn Hanbal meriwayatakan dalam al-Musnad, dari Abu Ishaq berkata, Aku mendengar al-Barra’ berkata, “Seorang lelaki membaca surah al-Kahfi. Di luar ada seekor kuda ditambat berbuat seolah-olah hendak lari. Pembaca al-Quran itu lantas keluar tiba-tiba dia melihat awan berkepul-kepul di atasnya. Keesokannya, dia memberitahu akan hal itu kepada Nabi saw, lantas Nabi saw bersabda, “Bacalah al-Quran, itulah sakinah yang turun kerana bacaanmu.”
Hadith ini ditakhrij juga dalam Sahihayn dari Shu’bah. Lelaki yang membaca al-Quran itu ialah Usayd ibn Hudayr ra.

Dalam riwayat lain, “Itu adalah malaikat yang turun mendengar bacaanmu, Sekiranya engkau terus membacanya, nescaya ramai orang Islam akan melihat malaikat itu dengan jelas.”

~ Sahabat² yg dikasihi sekalian. Tidak dapat dinafikan bahawa kita sekarang sedang berada dalam zaman materialistic atau dgn kata lain zaman Dajjal, zaman "one eyed civilization." Ambillah peluang malam atau siang hari jumaat dgn membaca Surah Kahfi, mudah²an kita terpelihara. إن شاء الله

Ehsan: Perinduketelusan II



JOM BUAT SENDIRI! :: CARA MENGAKTIFKAN TULISAN ARAB / JAWI PADA KOMPUTER ANDA.

Di sini ditunjukkan cara bagaimana untuk menyediakan tulisan arab atau jawi pada komputer anda. Teknik ini memakan belanja RM20 jika anda meminta bantuan dari mana-mana kedai komputer. Mengapa berbelanja lebih jika anda mampu berjimat?


Mula² download JAWIKB.ZIP kat sini http://community.ejawi.net/showtime.php?role=Downloads&action=getit&lid=7

Kalau keluar Malware warning macam foto kat bawah ni, ignore je...jgn risau..

Klik kat Procced anyway...Pastu unzipkan fail yg telah didownload.

Klik untuk SETUP.

Pastu gi kat Control Panel untuk enable arabic...

Pilih Region and Languages tuh...

Ambik Keyboards and Languages...

Klik kat Change keyboadrs tuw...

Klik Add..

Pilih Arabic (Saudi Arabia) ...Kalau minat arabic lain demo punya pasal la...kikik

Klik Arabic (101) dan Arabic (102) (Jawi Melayu)

Pastu klik OK dan OK. Siap!

Hmm...apa lagi nak buat? Carik la sticker arabic kat kedai komputer...Tak mahai RM5 jer...kalau korang terer RM3 pun boleh dapat.

Kalau malas jugak...gunalah arabic keyboard online kat sini http://www.ejawi.net/community/keyboard.php

Untuk enablekan masa menaip...

Pilih AR. AR 101 untuk font arabic, AR 102 untuk font jawi.

Shortcut, tekan shift+alt.

* Kat sini boleh download arabic fonts http://freearabicfonts.com/Free_Arabic_Fonts

Siap. Selamat menginstall dan mengenable.


Sumber dari: Perinduketelusan II